Kippenpoten uit de oven

Tegenwoordig eten zo veel mensen kipfilet uit de oven of gewoon kipfilet in een pan. Het is dan noodzakelijk dat je een menig pakje of zakje ingrediënten er in doen. Het is dan wel erg makkelijk, snel in stukjes gesneden, maar dat levert dan vaak een niet echt smaakvolle hap. Sterker nog het is een erg droge hap. Veel mensen vinden het dan ook geweldig als ze voor het eerst een hele kip eten, omdat dit gewoon een veel lekkerdere maaltijd is. Het is dan ook minimaal werk om een heerlijke geurige, knapperige en sappige kip te eten.

De benodigdheden zijn dan ook niet heel erg uitgebreid.

kipuitdeoven.nl

Benodigde Ingrediënten:

  • 1 blije kip
  • ferme scheut olijfolie
  • zout & peper uit de molen
  • optioneel: 1 citroen, wat tijm/rozemarijn, (zoete) aardappels

Bereiding

Allereerst moet je de oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Zorg er wel voor dat de kip al voor ongeveer een uurtje uit de oven is, zo gaat die niet ijskoud de oven in. Haal de elastiekjes die de kip bij elkaar houd er af. Als de kip enigszins vochtig is moet je het droog deppen met een keukenpapier. Vervolgens moet je de buitenkant bestrooien met zout en peper doe dit evenals met de binnenkant.

Als je een citroen hebt is het misschien lekker om die er in te doen, snij de citroen doormidden en stop heb er in samen met wat takjes lekkere kruiden. Dit zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. Omdat de borst sneller gaat, moet je in de poten een kruisje of dergelijk kerven. Dit zorgt ervoor dat de kip geleidelijk gaar word en zo gaan de poten gelijk op met de borst. Dit is vrij noodzakelijk want anders zijn de poten erg droog.

Ook moet je de poten met een rolladehouwtje vast naar boven, zo blijft de kip mooi in vorm. Leg hem nu in een licht ingevette metalen braadslee. Het is ook lekker om de kippenpoten uit de oven te combineren met wat aardappels. Snij die in stukken (als je zoete hebt moet je ze schillen en bij gewone kan je dat achterwegen laten). Strooi dan een beetje zout er omheen. Zorg dat de kip genoeg ruimte heeft. Anders kan je ook altijd de bakplaat zelf nemen. Dan moet je alles besprenkelen met olijfolie wrijf de kip er dan mee in. Zet de kip dan voor een uur in de oven.

Het beste is om dat onder in het midden van de oven te doen. Ondertussen moet je eventueel nog een keertje alles bedruipen met wat olie en de aardappels nog een keer omdraaien. Meestal zijn de kippenpoten uit de oven na een uur wel gaar en de aardappels zeker. Het verschilt alleen per vlees en hoe groot het vlees is dus dan moet je er even met een mes of iets dergelijks in prikken.

Als er kleurloos sap uit komt dan is het gaar. Als er roze sap uit komt moet die nog zo’n vijf tot tien minuten in de oven. Als die gaar is haal hem dan de kippenpoten uit de oven en laat hem dan nog even in folie rusten. Dit doe je voor zo’n tien minuten en dan kan je de kippenpoten uit de oven aansnijden en opeten.

Probeer ook eens

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders