Kip braden

Er zijn allerlei verschillende manieren van braden. Zo kan je bijvoorbeeld braden in een braadzak of in een oven. Naast deze mogelijkheden zijn er nog veel meer.

Het algemene braden

Kipuitdeoven.nl

Hierbij is het de bedoeling om allereerst hetgeen dat je wilt braden op kamertemperatuur moet laten komen. Als het vlees vochtig is moet je het een beetje droog deppen met een keukenpapiertje. Aan de hand van het vlees moet je een passende pan of braadslee zoeken. Het is belangrijk dat het vlees genoeg ruimte heeft. Verhit dan een eetlepel olie of vloeibare margarine. Je kan ook een bak- en braadproduct per persoon verhitten. Mocht je margarine gebruiken, laat dan het schuim wegtrekken. Bij een bak- en braadproduct moet het licht bruin worden. Als je dat het vlees dan in het hete vet legt moet je het bruin laten worden en zorgen dat het een korstje krijgt. Dat zorgt ervoor dat het gerecht wat smaak krijgt. Keer het dan om en bak ook de andere kant. Om het te keren moet je een spatel of tang gebruiken. Als je een vork gebruikt en in het vlees prikt verlies je de sappen van het vlees en dan wordt het droog. Daarna moet je de warmtebron temperen en de pan afsluiten. Als je het met een braadslee deed schuif die dan in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.

Kip braden in de oven

Als je gaat braden in de oven dan moet je een vrij groot stuk vlees hebben. Zorg ervoor dat het niet kleiner is dan 750 gram. Dit doe je omdat de braadtijd van kleinere stukken in de te kort is om er bruin van te worden. Je moet ervoor zorgen dat je het gerecht regelmatig in de oven bedruipt om uitdroging tegen te gaan. Als je kip, vlees of vis hebt moet je het vette gedeelte boven leggen, want dan bedruipt het gerecht zich zelf.

Kip braden in een braadzak

Als je kip gaat braden in een braadzak kun je het gaar maken zonder margarine of olie. Doe de kip in de braadzak en dan op een bakplaat of op een schaal. Om te voorkomen dat de zak barst moet je een paar gaatjes prikken in de zak.

Braden in aluminiumfolie

Een andere manier is braden in het aluminiumfolie. Hierbij is het de bedoeling dat je de kip in de oven in haar eigen vocht gaar maken in het aluminiumfolie. Op die manier behoudt de gebraden kip haar geur en smaak en blijft de kip lekker sappig. Daarom is margarine of olie toevoegen is niet nodig. Als je de gebraden kip gaat combineren met kleingesneden groente of champignons kan je dat vocht gebruiken als jus.

Braden in een aardewerken schotel

Zet allereerst de aardewerken schotel met deksel voor zo’n vijftien minuten in koud water. Omdat de schaal en de deksel poreus zijn nemen ze water op. Als je aan het braden bent verdampt het water en daardoor wordt de kip goed gaar gestoomd. De oven moet niet worden verwarmd, je zet de oven pas aan als je de schotel in de oven hebt gezet. Als je de oven wel verwarmd kan de overgang van koud naar warm de schotel doen barsten.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders