De kip

Algemene informatie over de kip

De kip is een vogelsoort van de familie van de fazantachtigen. Die behoren weer tot de Hoendervogels. De kip is de meest voorkomende vogelsoort ter wereld. Met 52 miljard kippen zijn er ruim 7 kippen voor elk mens. Er zijn dan ook heel erg veel verschillende soorten kippenrassen. De meest waarschijnlijke voorouder van de kip is de Bankivahoen of de kamhoen. Deze wilde Kamhoenen komen uit het geslacht van Gallus dat voorkomt in Zuidoost-Azië. De wetenschappelijke naam voor deze vogel is de Gallus Gallus. De Bankivahoen is niet heel groot, je kan de grootte vergelijken met die van de gemiddelde krielkip. De krielkip komt vooral voor in India en Zuidoost-Azië. Deze komt nog steeds in het wild voor. De hen van dit soort legt zo’n twaalf eieren per jaar.

Kippen in Europa

Het lijkt ook zo te zijn dat de Egyptenaren 1400 jaar voor Christus kippen zouden hebben gehouden. Dat hebbe onderzoekers uit een tekst gehaald dat uit de periode komt van Thoetmosis de derde. Daar stond namelijk in ‘’de vogel die elke dag leven schenkt’’. Via Azië arriveerde de eerste gedomesticeerde kippen in Zuid-Europa. Dit was rond het jaar 700 voor Christus. Tegenwoordig komen kippen overal ter wereld voor.

Communicatie van de kip

In tegenstelling tot de mens heeft de kip geen stembanden maar een syrinx om te communiceren. Hier maken ze namelijk geluiden mee. De syrinx is een orgaan dat zich onderaan de lichtpijp bevindt. Dat is net boven de plek waar deze zich opsplitst in de bronchiën van de kip naar de longen leiden. De syrinx van de kip bestaat eigenlijk uit membranen en spieren. Op dezelfde plek waar de syrinx zich bevindt zitten ook membranen tussen de kraakbeenringen van de kip z’n luchtpijp. Het geluid dat een vogel produceert wordt voortgebracht door de ademhaling. Dit geldt ook voor de kip. Veel mensen onderschatten de ‘kippentaal’. Het is namelijk heel erg uitgebreid. Kippen kunnen namelijk 30 tot 40 verschillende geluiden produceren. Elk verschillende geluid heeft dan ook een andere betekenis. Voor dat een kip is geboren begint die al met het zogenoemde ‘praten’ of ‘tokken’.

Leeftijd

Hoe oud een kip kan worden hangt volledig af van het ras. Er zijn namelijk rassen die wel 20 jaar oud kunnen worden, maar dat geld lang niet voor alle rassen. De meeste rassen hebben een gemiddelde leeftijd van niet ouder dan tien jaar. Ook de omstandigheden van de kip spelen hier een grote rol in. Dat geldt dus voor de kip net zoals voor de mens. Zo wordt de ‘normale’ bruine industrie kip of anders gezegd de hybriden vaak al geslacht voordat ze een jaar of 3 zijn. Als ze die leeftijd hebben bereikt zijn ze niet meer productief.

Het geslacht van de kip

De mannelijke kippen worden een haan genoemd. Ze zijn groter dan de vrouwtjeskippen. Tevens hebben ze een staart die langere en meestal sikkelvormige veren bevat. Ook hebben ze meestal een grotere kam en lellen. Ook hebben ze grotere sporen aan de poten. Als een haan gecastreerd is dan wordt de haan een kapoen genoemd. Ook het gedrag is heel anders in vergelijking met dat van een vrouwtjes kip. De vrouwelijke kippen worden hen genoemd. Als een hen een leeftijd van vijf tot zes maanden heeft bereikt kunnen ze al eieren leggen. Het verschilt ook hoeveel eieren een hen kan leggen. Dat ligt namelijk aan het aantal eicellen bij de geboorte in de eierstok zitten.